tisdag 12 maj 2009

GI-vänlig chokladkaka

Bild och recept: arla.se

Varje dag klockan tre kommer det berömda sötsuget som ett brev på posten och idag känns det värre än någonsin. Jag som är en riktig gottegris i vanliga fall är faktiskt duktig på vardagar och står emot fikasuget. Istället väljer jag yoghurt, nötter, frukt och te som substitut. Om inte det fungerar tar jag i värsta fall en ruta mörk choklad. Men jag önskar självklart att jag kunde äta kakor och godis varje dag istället!
Har tagit en liten jobbpaus och surfar runt och tittar på recept inför min stundande födelsedag. Det har nästan blivit en tradition att alltid göra hemmagjord prinsesstårta men i år är jag lite sugen på att bjuda på något helt annat. På födelsedagar och kalas ska man absolut inte tänka nyttigt och GI-vänligt, men som fika en vanlig dag kanske denna kaka kan vara god. Hittade den på Arlas hemsida och den låter god och perfekt för en helgfika kanske?
GI-chokladkaka
Ingredienser

12 bitar
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 70 % kakaohalt
4 ägg
½ dl fruktsocker
1 krm salt
½ dl pinjenötter
Till servering:
2 dl vispgrädde
2 msk hackad citronmeliss
rivet skal av ½ lime
Gör så här

Sätt ugnen på 175°. Smält smöret i en kastrull. Dela chokladen i bitar och rör ner i smöret. Låt den smälta på svag värme under omrörning. Dela gulor och vitor. Vispa ihop äggulor, socker och salt. Rör ner dem i chokladsmeten. Vispa vitorna till skum och vänd ner dem. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter. Rosta pinjenötterna i torr varm stekpanna och strö över kakan. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna. Servera med vispad grädde, smaksatt med citronmeliss och rivet limeskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar